• +359 89 916 89 89

Нова ел.инсталация в панелен апартамент


В раздел Подмяна на ел.инсталация в панелен апартамент се опитахме да акцентираме върху някой от основните неща. В допълнение към казаното ще споменем още:

- Не позволявайте на "изпълнителите" да Ви изградят инсталацията с двупроводни кабели. Това ще Ви лиши от възможността да се монтират Дефектнотокови защити (ДТЗ). Обяснението "Захранващия кабел няма земно, и затова не могат да се слагат ДТЗ", или "Ще трябва да се тегли нов проводник и да се набива заземителен кол в двора" са признак за дълбока некомпетентност и Ви съветваме да потърсите други "специалисти". Накратко обяснено: ДТЗ е устройство, което се поставя в ел.таблото и се задейства мигновено, ако човек попадне под напрежение. С две думи - спасява живот! Цените им варират между 30 и 50 лева в зависимост от модела и търговската марка. За един двустаен апартамент 2 до 3 броя ще свършат чудесна работа.

- Ако все пак попаднете на колеги, които знаят, че може и в жилище с двупроводно захранване в ел.таблото да се монтират ДТЗ, то не се съгласявайте на варианта "Една обща за целия апартамент". В много новопостроени сгради се практикува тази схема, но тя е с свързана с желание на инвеститора да редуцира разходите. На практика всеки уред има някакъв "ток на утечка". Ако сумата от всички уреди се концентрира върху една ДТЗ и надвиши 30mA, то тя може да сработва без реално да има проблем в инсталацията.


Изпрати запитване