• +359 89 916 89 89

Какво е точка в ел.инсталация


Значението "точка" (или "работен излаз") в ел.инсталация принципно е начин за остойностяване на свършената работа. Отделен е въпросът какво се включва в това понятие от различните колеги и това е важната част, която трябва да уточните предварително.

Не подхождайте с въпроса "Каква е цената Ви на точка?". Когато Ви отговорят "8 лева", Вие правите бърза калкулация за 70 работни излаза по 8 лева - 560 лева. Всеки колега е наясно, че тази цена е нереална. Обърнете внимание как се описват всички видове работа в предоставената Ви оферта. Ако видите позиции "Направа на точка до 6 метра", а след това се натъкнете на "Изкъртване на улей за кабел", "Полагане на кабел над 6 метра" и т.н. - бъдете доста предпазливи!

Ако става въпрос за инсталация на апартамент, или къща поискайте цена за "работен излаз", която включва труд и материали до монтаж на конзолните кутии. На пръв поглед единичната цена ще е значително по-висока, но ще избегнете варианта в който да се чудите кои са излазите над 6 метра, колко метра изкопни дейности има (след като всичко е замазано) и какво количество кабели всъщност е вложено?

Ще се опитаме да Ви дадем следния пример:

Цената за "работен излаз", която Ви е обявена е 30 лева с включени труд и материали.

Работен излаз е: Контактен излаз, лампен излаз, ключ, разклонителна кутия, захранваща линия (изтегляне на захранващ кабел до всяка от стаите от ел.таблото).

Във Вашето жилище желаете да има 45 контакта, 10 ключа, 15 лампи и 10 захранващи линии (общо 80 броя). При изработката ще се наложи монтаж и връзване на приблизително 30 броя разклонителни кутии. Общия брой "точки" става 110. При единична цена от 30лв/брой, това прави 3300 лева (доставка на кабели, къртене, монтиране и т.н.) В зависимост от вида на таблото и вложената апаратура, трябва да получите цена и него. Приемаме цена за табло с включени труд и материали около 300 лева. Общата сума Ви се получава 3600 лева с ДДС. Това е стойността за цялостна изработка на инсталацията без доставка и монтаж на ел.ключове и контакти, както и на осветителните тела.

Ако сте решили всички дейности, включително и монтажите на контакти, ключове и осветителни тела да се извършат от същите техници, то е редно да получите единични цени и за тяхното монтиране.

Какви са предимствата на гореизложеното ценообразуване?

Според нас, това е варианта, в който на по-късен етап няма да бъдете изненадани с позиции в акта за свършена работа като: "Направа изкоп за полагане на кабел - 200 метра Х 6 лева", "Изтегляне на захранващи линии - 100 метра Х 4,50", "Направа изкоп за конзолна кутия 55 броя Х 4,50" и т.н., + позиция "направа работен излаз 55 броя Х 8 лева". Не забравяйте, че все още не са изброени и вложените материали!

При всички случаи Ви съветваме да работите с утвърдени и препоръчани от Ваши познати фирми, на които можете да имате доверие!


Изпрати запитване