• +359 89 916 89 89

Видове кабели за инсталация


При избор на кабели за стандартна инсталация трябва да се съобразите основно с два от параметрите им - сечение и вид.

Сечението (дебелината) на съответния кабел трябва да отговаря на консумацията на захранваните от него електроуреди. Те ще бъдат пресметнати от колегите след оглед и уточняване на детайлите около Вашата инсталация.

Вида на кабелите, които ще се използват при новоизграждаща се инсталация зависи най-вече от начина на полагане на самите кабели - под мазилка, външно, в гофрирана тръба и т.н.

1. Полагане на инсталацията под мазилка.

Най-често ползвани в този случай са типа кабели ПВВ-МБ1 (мостов кабел). Те са плоски и не се нуждаят от голямо пространство в равнината на полагане, което не предполага допълнително удебеляване на мазилката, за да покрие кабела.

2. Външно полагане (под гипсокартон, в PVC кабелни канали и т.н.)

В този случай най-разпространения вид кабели са СВТ. Те са кръгли и диаметърът им е по-голям от дебелината на мостовите кабели. При необходимост могат да бъдат изтеглени и в гофрирани тръби.

При изграждане на нова ел.инсталация често се използват различни видове кабели и проводници. Не бързайте с тяхното закупуване, преди да е направен оглед от колеги. Те най-добре могат да преценят какви видове са подходящи за употреба, съобразно вида на повърхностите, начина на полагане и т.н.

Независимо на какви видове ще се спрете, нашата препоръка е да използвате трипроводни кабели. В раздел Нова ел.инсталация в панелно жилище се опитахме да обясним, как може да се монтират ДТЗ, дори и входящото захранване да е двупроводно! Всяко друго твърдение трябва да Ви даде ясен знак за компетентността на хората, към които сте се обърнали.

Бъдете внимателни! Проблемите с електрическата инсталация се разбират накрая, когато е боядисано, обзаведено и са монтирани всички уреди. На този етап често е твърде късно за отстраняването им, или е свързано с последващ ремонт - идея, която със сигурност няма да Ви допадне!


Изпрати запитване